Pyhäposse on seurakuntayhteisö varhaisnuorelle kotiovelle tuotuna
Jyväskylässä kirjepyhäkoulu on suosittu toimintatapa pienille lapsille. Siihen osallistuu yli 200 lasta. Kuitenkin on herätty haasteeseen – mitä tarjota yli 12-vuotiaille nuorille kirjepyhäkoulussa, koska tehtävät voivat tuntua liian helpoilta.
Muutama vuosi sitten Jyväskylässä nousi ajatus kirjepyhäkoulun jatko-osasta, Pyhäpossesta. Kun työntekijät kertoivat hiippakuntansa silloiselle piispalle, Simo Peuralle, mitä on suunnitteilla, Peura pyysi seurakuntaa konseptoimaan huolellisesti uuden toimintamallin. Pyhäposse on suunniteltu 12–16-vuotiaille nuorille tavaksi olla osa suuren seurakunnan yhteisöä kodista käsin.
Elävä kirjeyhteisö
Pyhäposse on siis Jyväskylän seurakunnan kirjepyhäkoulun jatko-osa. Toimintamalli on ollut käytössä muutaman vuoden, ja toimintaa kehitetään jatkuvasti vastaamaan varhaisnuorten ja nuorten tarpeisiin seurakuntayhteisöstä. Marika Pasanen, Outi Huhtajärvi ja Satu Harjula työskentelevät tiiminä Pyhäpossen taustalla.
Kirje saapuu nuorelle kerran kuukaudessa. Siihen sisältyy vaihtuvan teeman mukaisesti erilaisia aktiviteetteja ja toiminnallisia tehtäviä. Lisäksi jokaisessa kirjeessä on rukous ja raamatunkohta mukana. Kirje toimii myös kutsuna seurakunnan toimintaan ja madaltaa kynnystä esimerkiksi rippikouluun osallistumisessa. Osa kirjeyhteisöön kuuluvista nuorista on siirtynyt pienempien lasten kirjepyhäkoulusta ja osa on löytänyt Pyhäpossen uutena asiana.
“Tämä on pyhäkoulun jatko-osa. Jokaisessa kirjeessä kannustetaan lasta miettimään, mitä raamatunkohta ja kristinusko tarkoittaa omassa elämässä. Emme anna nuorille valmiita vastauksia, vaan kutsumme pohtimaan”, kertoo Satu Harjula.
Tehtävät koostuvat askartelusta, taiteen luomisesta, videoista, musiikista sekä pohdintatehtävistä. Sisällöllä yritetään tavoittaa nuorten elämälle merkityksellisiä teemoja. Kirjeissä on käsitelty Jeesuksen elämää, tunnetaitoja, unelmia, eläimiä sekä sosiaalista mediaa.
“Muutamia kertoja vuodessa järjestämme taidekilpailuja, joissa Padlet-alustalle voi lähettää taideteoksia, jotka päätyvät seuraavaan kirjeeseen sisällöiksi. Kilpailujen ajatuksena on vastavuoroisuus, eli se, että kirjeen saajat pääsevät itse osallistumaan kirjeen tekemiseen”, iloitsee Harjula.
Nuorten kasvamisen tukena
Pyhäpossea arvioidaan jatkuvasti työntekijöiden toimesta. Lisäksi nuorilta ja vanhemmilta tulee palautetta yhteisöstä ja kirjesisällöistä. Koska kirjetoiminta tapahtuu 12–16-vuotiaiden kanssa, palautetta täytyy kerätä nuorten lisäksi myös huoltajilta. Harjula ja Huhtajärvi pohtivat, että nuorisotyössä palaute on haastavaa kerättävää. Kuitenkin nuorilta tulee positiivista palautetta etenkin kilpailujen palkinnoista, askarteluaktiviteeteista sekä siitä, että nuori saa omalla nimellä kotiin kirjeen. Se tuntuu nuorista ainutlaatuiselta ja ilahduttavalta.
Huoltajat puolestaan ovat Huhtajärvelle ja Harjulalle kertoneet, että on hyvä, että kirje sisältää raamatunkohtia. Raamatunkohdat yhdistettynä pohdiskelutehtäviin auttavat nuoria arjen ajatteluissa.
“Pyhäpossen vaikuttavuutta on haastavaa mitata esimerkiksi rippikouluikäisissä, koska konsepti on vasta muutaman vuoden ollut käytössä, eivätkä nämä nuoret ole vielä ehtineet rippikouluun, mutta oma toiveeni on, että Pyhäposse tukisi nuoren hyvää kasvua”, tuumailee Outi Huhtajärvi.
Mittareita tai säännöllisiä tarkastelupisteitä ei ole toimintaan rakennettu vielä, mutta joka kuukausi postituksen yhteydessä Huhtajärvi, Harjula ja Pasanen kokoontuvat yhteen ideoimaan ja kehittämään kirjettä.
“Pyhäpossen kirjetoiminta on ollut alusta asti nämä kuluneet kolme vuotta samankaltaista, mutta kehitämme sisältöjä jatkuvasti tiiminä”, puntaroi Huhtajärvi toimintamallin kehittämisestä.
Tämä kirje on arvokas keino saada ikäryhmä, joka jää helposti toiminnan katveeseen, osaksi seurakunnan yhteisöä. Pyhäposse vastaa myös tarpeeseen sellaisilla varhaisnuorilla, jotka eivät koe ryhmätoimintaa mielekkääksi tai jotka eivät syystä tai toisesta uskalla lähteä perinteiseen seurakunnan toimintaan mukaan.
Tervetuloa tekemään yhdessä!
Pyhäposse kirjepyhäkoulun jatko-osana on kerännyt positiivista palautetta ja saanut yli 65 nuorta tällä hetkellä olemaan osa seurakunnan yhteisöä kirjetoiminnan kautta. Jyväskylän seurakunnan työntekijät ovat luoneet kolmen hengen tiimillään vastuuvuorot keventämään sisältöjen suunnittelua.
Pyhäposse tarjoaa hyvällä suunnittelulla ja tiimityöllä kevyen uuden konseptin seurakuntiin palvelemaan varhaisnuoria, jotka ovat liian vanhoja lasten toimintaan ja liian nuoria rippikoulun jälkeiseen toimintaan. Pyhäposse-toimintamallin Huhtajärvi ja Harjula toivovat leviävän myös muihin seurakuntiin.
“Toivotaan että muutkin seurakunnat innostuvat kokeilemaan Pyhäpossea, koska tämä on hyväksi todettu nuorisotyön muoto. Tulevaisuudessa voisimme tehdä yhteistyötä muiden seurakuntien kanssa sisältöjen suhteen. Esimerkiksi olemme innoissamme videoiden kuvaamisesta ja muun materiaalin tekemisestä yhdessä muiden kanssa”, haaveilee Huhtajärvi.
Teksti: Ilona Rantala