Seurakunnan toiminnan onnistumisia mitataan parhaiten nuorten omien kokemusten avulla
Monessa seurakunnassa järjestetään monipuolisesti nuorille suunnattua toimintaa. Helposti tulee pohtineeksi, että millaista on hyvä kristillinen nuorisotyö ja miten sitä voisi mitata? Oman kokemukseni mukaan seurakunnan toiminnan vetovoima on yhteisöllisyys ja sen mukana tuleva osallisuuden kokemus. Jokaisella on mahdollisuus tulla seurakuntaan juuri sellaisena kuin on, koska kristillinen sanoma ottaa vastaan aivan jokaisen ihmisen.
Tästä syystä yksi merkittävimmistä mittareista onnistumisten osalta onkin seurakunnan toiminnasta saadut osallistumisen kokemukset. Ainutlaatuiset ja henkilökohtaiset kokemukset ovat myös hankalasti mitattavia asioita. Ne ovat kuitenkin erinomainen tapa saada konkreettisesti esille se, mikä onnistuu ja mikä ei.
Mielestäni seurakunnan nuorisotyön yksi tärkeimmistä tavoitteista on saada nuori kokemaan, että hän on osa meidän kristittyjen joukkoamme. Hän on yksi meistä. Silloin voidaan myös sanoa osallisuuden kokemuksen syntyneen ja tavoitteemme joiltain osin täyttyneen. Kristittynä oleminen on kuitenkin polku, jota seurakunnilla on mahdollisuus tukea ihmisen eri elämänvaiheissa. Siksi tavoitteemme ei tule koskaan täysin täyttymään.
Nuoret ovat seurakuntansa nuorisotyön aitoja kokemusasiantuntijoita!
Laadukkaita kokemuksiakin on mahdollista mitata, riippuen toiminnan sisällöstä. Erilaisilla palautekyselyillä, kahden kesken käydyillä keskusteluilla ja toimintaan osallistuvien määrillä voidaan hyvin jo mitata sitä, kuinka laadukasta ja onnistunutta seurakunnan nuorisotyö on. Nämäkin ovat niin sanotusti perinteisempiä mittareita eri työalojen onnistumisten mittaamiseen. Peräänkuulutan myös ihmisten kohtaamisissa tapahtuvien keskusteluiden tärkeyttä. Silloin osallistumisen kokemuksia on mahdollista kuunnella ja saada sitä kautta tietoa erilaisista onnistumisista ja epäonnistumisista.
Yksi keskeisimpiä haasteita on myös katsoa kokonaiskuvaa. Kuinka mitata nuorten kokemuksia seurakunnan jäseninä, jos ainoa kokemus on seurakunnan rippileiri? Toisaalta voidaan esittää kysymys, että miksi seurakunta on tavoittanut nuoret vasta rippileirillä, eikä sitä aikaisemmin? Mielestäni on tärkeää joskus seurakunnan nuorisotyössä istua alas ja pohtia yhdessä, että miten alueen nuoret on tavoitettu ja millä tavoin he kokevat seurakunnan toiminnan. Sen avulla toimintaympäristöä voidaan paremmin analysoida ja mitata.
Seurakuntalaisten osallisuuden kokemuksia voidaan myös kuulla ja mitata monenlaisia kokemusasiantuntijaryhmiä perustamalla. Nyt heinäkuussa uuden kirkkolain- ja järjestyksen voimaantulon myötä seurakuntiin pitäisi perustaa nuorten vaikuttajaryhmiä.
Nuoret ovat itse erinomainen taho kertomaan seurakunnalle asioita, jotka voisivat toimia seurakunnan nuorisotyön mittareina. Hyödynnetään nuorten omaa osaamista, tietotaitoa ja kokemusta. He ovat oman seurakuntansa nuorisotyön laadun kokemusasiantuntijoita. Kysytään siis nuorilta itseltään!
Arttu Vuori
Nuori Aikuinen Vaikuttaa Kirkossa – NAVI:n varapuheenjohtaja
Messukylän seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja
Tampereen yhteisen kirkkovaltuuston- ja neuvoston jäsen