Nuorisotyö on rauhantyötä
Rauha oli kirkon kasvatuksen teemana vuosina 2018-2019. Eipä silloin arvattu, kuinka ajankohtaiseksi teema on käynyt 2020-luvulla! Teemavuosien verkkosivut ovat edelleen avoinna ja hyödynnettävissä osoitteessa rauhamaassa.fi. Nuorisotyö voi olla ja sen tulee olla yhä vahvemmin rauhantyötä.
Olemme onnistuneet työssämme, kun lapsi tai nuori kertoo, että hänen koulunsa, kotinsa, seurakuntansa ja lähiyhteisönsä ovat turvallisia paikkoja, joissa hän saa kasvaa rauhassa omana itsenään ja omassa tahdissaan. Rauhantyö alkaa siitä, kun kysymme lapsilta ja nuorilta mitä rauha on, ja kuinka sitä voidaan yhdessä tavoitella.
Rauha voi olla elämäntapa, jolla kunnioitamme toisiamme, säästämme ympäristöä ja luontoa, rakennamme toivoa ja luottamusta, ja edistämme vieraanvaraisuutta ja oikeudenmukaisuutta.
Voisiko kirkkomme näyttäytyä tavallisille suomalaisille rauhaa edistävänä yhteisönä rauhattomassa ajassa? Voisiko rauhantyö kirkossamme yhdistää työalojamme ja koskettaa kaikenikäisiä seurakuntalaisia?
Rauha voi olla elämäntapa, jolla kunnioitamme toisiamme, säästämme ympäristöä ja luontoa, rakennamme toivoa ja luottamusta, ja edistämme vieraanvaraisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Ei ole liioiteltua puhua rippikoulussa oikeutetun sodan etiikasta ja kristityn suhteesta maanpuolustukseen. Valitettavan totta taitaa olla myös se, että aikuisten kärjistyvät näkemykset heijastuvat nuoriin myös siinä, kuinka nuoret suhtautuvat toisiinsa. Turvallisen rippikoulun rakentaminen on rauhantyötä, ja nuorisotyön ydintä.
Teemme työtä sen hyväksi, että kirkkomme ja yhteiskuntamme ovat huomioonottavia, rakastavia ja sisäänsä sulkevia. Pyrimme vihapuheen sijasta puhumaan hyvää toisistamme, väittelyn sijasta pyrimme kunnioittavaan keskusteluun. Rauhalla on myös syvä hengellinen sisältö. Jeesus lupasi seuraajilleen sellaista rauhaa, jota muualta ei löydy.
Teksti: Jarmo Kokkonen