Kenttäpiispa Pekka Asikainen näkee nuorisotyön yhteiskunnallista toimintakykyä ja kriisinkestävyyttä vahvistavana
Ukrainan sota ja Lähi-idän konflikti mietityttävät nuoria ja ovat monien rauhallisempien vuosien jälkeen nostaneet sodan kysymykset uudenlaisella tavalla esille.
Kenttäpiispa Pekka Asikainen rohkaisee kuuntelemaan nuoria raskaidenkin kysymysten äärellä.
”Kun nuoret nostavat sodan ja rauhan vaikeita kysymyksiä esille, kyllä niitä olisi hyvä osata käsitellä. Se ei tarkoita vastausautomaattina olemista, vaan valmiutta pohtia näitä kysymyksiä yhdessä”, kenttäpiispa Pekka Asikainen sanoo.
”Nuorisotyönohjaajat ovat ammattilaisia kohtaamisessa. Työntekijöillä on lähtökohtaisesti hyvät valmiudet pysähtyä nuoren ehdoilla kysymään, mitä ajatuksia sodasta herännyt. Nuoret nostavat isojakin asioita pöydälle.”
”Kuuntelemisen ohella näkisin nuorisotyön ammattilaisen roolin erityisesti rauhoittelemisessa: ei kannata kantaa murhetta asioista, joihin ei itse pysty vaikuttamaan. On tärkeää koettaa keskittyä koulunkäyntiin, harrastuksiin ja siihen arkeen, mitä heillä on.”
Kenttäpiispan mukaan tavallinen elämä on paras lääke epävarmassa ajassa.
”Kaikkien kasvattajien tärkeänä tehtävänä on suojata nuoria liialliselta sotauutisten tulvalta ja ylläpitää tulevaisuuden toivosta. Kertoa, ettei meillä ole mitään hätää täällä. On tarpeetonta yrittää viedä keskusteluja tietoisesti sellaisiin syviin vesiin, jotka eivät todennäköisesti nuoria siinä hetkessä kosketa.”
Sodan kysymykset voivat kasvattaa halua kantaa omaa vastuuta yhteisestä turvasta
Sotilaspapin kontakti nuoriin on mielenkiintoinen jatke sille kohtaavalle, kuuntelevalle ja kannattelevalle kontaktille, joka seurakunnan työntekijöillä on nuoriin.
Varusmiespalveluksessa puhutaan miehistä – mutta tosiasiassa kyse on nuorista. Kutsunnat järjestetään kolme vuotta rippikoulun jälkeen. Tässä mielessä puolustusvoimat niveltyy omasta erityisestä kulmastaan nuorisotyön maisemaan.
”En sinällään näe rippikoulua ja varusmiespalvelusta suorana jatkumona toisilleen. Mutta ajattelen, että niille, jotka armeijaan tulevat, se on kasvun jatkumoa, ” Asikainen sanoo.
Puolustusvoimissa nuoria mietityttäviä sodan ja rauhan kysymyksiä jäsennellään omassa, erityisessä ammatillisessa kontekstissaan.
”Sotilaspappien keskuudessa puhutaan ’sotilaan suurista kysymyksistä’. Ne ovat toki ihan toisia kysymyksiä kuin ne, joita seurakuntien nuorisotyössä nuorten kanssa normaalisti käsitellään. Kun puhutaan sotilaana toimimisesta, puhutaan eettisestä toimintakyvystä, oikein ja väärin tekemisen kysymyksistä sodan kontekstissa, tappamisen oikeutuksesta.”
”Sotilaspapit puhuvat varusmiesten kanssa asioista suoraan niiden oikeilla nimillä. Elämän ja kuoleman kysymykset ovat esillä – synkistelyyn ei täällä ole tarvetta, mutta ei myöskään asioiden peittelyyn.”
Nuorten kohtaaminen on suomalaisen kriisinkestävyyden edistämistä
Kenttäpiispa Pekka Asikainen näkee seurakuntien nuorisotyön laajan merkityksen – nuoren elämän kohtaajana, tukijana ja tarpeen tullen kannattelijana – osana yhteiskunnallisen toimintakyvyn ja kriisinkestävyyden edistämistä.
”Kun nuori joutuu tiukkaan paikkaan, nuorisonohjaajien rooli heidän tukemisessaan on tosi tärkeä. Tai vaikkapa riparilla näitä pohdittaessa; kaikilla nuorilla on kosketuspintaa sairastamiseen tai kuolemaan ja näiden asioiden jäsentämiseen on seurakunnassa osaamista.”
Kirkon suunnalta tätä osaamista osataan hakeakin.
”Kun kriisiajat koittavat, suuronnettomuus tai muuten – minne ihmiset hakeutuvat? Kirkot täyttyvät. Sellaisissa hetkissä kirkon merkitys elämään liittyvänä pilarina tunnistetaan edelleenkin.”
”Tuijotamme liikaa jäsentilastoihin, kun arvioimme kirkon merkitystä. Jäsenlukujen lisäksi kirkolla on tässä yhteiskunnassa myös syvempi merkitys ja sillä on jäljet, joita emme aina huomaakaan”, kenttäpiispa miettii.
”Juuri kohtaamisen elementti on tärkein elementti. Kristuksen esimerkki on edelleen aika olennainen. Hän näytti meille esimerkkiä siitä mikä on tärkeintä: kohdata ihminen ja luoda toivoa ja suunnata katsetta eteenpäin. Se on olennainen kysymys, myöskin nuorisotyössä, kasvukipujen keskellä.”
Kirkon työntekijöiden osaaminen luo koko yhteiskunnan turvaa
”Olen aiemmissa työrooleissa esimerkiksi kirkkohallituksessa ja kasvatuksen hiippakuntasihteerinä puhunut kasvatuksen diakonisen työotteen puolesta. Me olemme palvelutehtävässä ja työssä kohtaamme myös niitä ihmisiä, jotka ovat pahimmassa syrjäytymisvaarassa”, Asikainen sanoo.
”Tässä suhteessa seurakuntatyön heijastusvaikutukset yhteiskuntaan ja yhteiskuntarauhaankin ovat todella merkittäviä, vaikka niitä ei ole ehkä osattukaan mitata.”
”Esimerkiksi nuorisotyössä käynnistetty Walk in -lyhytterapia on äärimmäisen hyvä juttu. Ilokseni olen huomannut, että siinä on mukana kasvatuksen ammattilaisia. Saatua koulutusta pääsee hyödyntämään koko nuorisotyössä ja ripareilla.”
Samantyyppinen walk in -toimintamalli pyörii varusmiespalveluksessakin.
”Meillä on parhaillaankin muutama sotilaspappi lyhytterapiakoulutuksessa. Ja meillä on se hyvä tilanne, että muutama psykoterapeuttikoulutuskin löytyy. Nämä ovat meidän vahvuuksiamme. Mitä vahvempi osaaminen ihmisiä kohdatessa on, sitä parempi.”
Sitä puolustetaan, mikä koetaan isänmaaksi
Maanpuolustuksen kysymykset kietoutuvat kysymykseen isänmaasta: mikä se on, mitä se merkitsee ja mikä suhde nuorella itsellään siihen on.
Seurakuntien nuorisotyö ei ole yhteiskunnasta irrallinen. Suomeen, suomalaisuuteen ja kotimaahan liittyvät kysymykset koskettavat nuoren elämää ja tulevaisuutta kaikilla tasoilla. Sodan ja rauhan kysymykset liittyvät siihen, mikä on puolustamisen arvoista.
”Ehkä itsenäisyys on muodostunut meille liiankin itsestään selväksi. Kansainvälinen jännittyneisyys ja Ukrainan sota ovat havahduttaneet tämän suhteen hereille”, kenttäpiispa Pekka Asikainen pohtii.
”Itsenäisyyttä täytyy vaalia. Se on arvokas asia. Meillä on uskomisen ja mielipiteen vapaus, demokratia, tasa-arvo ja hyvinvointivaltio kaikkine puutteineenkin – ja ne ovat kallisarvoisia. Nyt olemme uutisten edessä joutuneet huomaamaan, etteivät ne ole itsestään selviä. Tämän hoksauttaminen ja pohtiminen nuorten kanssa on todella tärkeätä.”
”Riparin suhteen pitäisin tärkeänä, että isänmaa olisi siellä myös esillä omana teemanaan. On hyvä, että sitä nyt kirkkohallituksessa hahmotellaan. Suomalaisessa kontekstissa se on järkevää. Ja sen puitteissa voisi luontevasti nostaa esiin myös sodan ja rauhan pohtimisen”, kenttäpiispa miettii.
”Eivät tällaiset kysymykset tokikaan ole nuorisotyöstä puuttuneet, mutta oppituntina sellaista ei ole rippikoulussa ollut olemassa.”
Nuorisotyö toimii kokonaisturvallisuuden tuottajana
”Suomalainen kokonaisturvallisuusajattelu tarkoittaa sitä, että vaikkei olisi ase kädessä puolustamassa maata, jokaisella on lähipiirissään tärkeä tehtävä, luoda turvaa ja ankkuroituneisuutta arkeen. Ja jokaisella on vapaaehtoistoiminnan kanavat käytössään. Koronan aikaan nähtiinkin, miten erilainen lähimmäisaputoiminta käynnistyi nopeasti ja seurakunnilla oli siinä keskeinen rooli. Tällainen kertoo tästä positiivisesta suomalaisesta meiningistä.”
Asikaisen mukaan epävarmojen aikojen kestämisessä avainasemassa on yhteistoiminnallisuuden toteutuminen: mukaan kutsuminen, mukaan lähteminen ja yhdessä tekemisen kokemus.
Varusmiespalvelukin on yhdessä tekemisen harjoittelemisesta. Sama on nuorisotyön mahdollisuus: kutsua mukaan, tehdä ja toimia yhdessä.
”Rippikouluun ja sen laatuun kannattaa satsata edelleenkin. Se on sellainen kirkon kruununjalokivi, josta on todella tärkeää pitää huolta. Se edellyttää resursseja riittävästi. Samoin kirkon vetovoimaa työntekijöiden suhteen on syytä vahvistaa. Ikäluokat pienenevät ja kilpailutilanne työntekijöistä on koko ajan kovempi.”
”Jos ajatellaan vaikkapa riparitoimintaa ja ryhmäytymistä tai seurakuntien hoitamaa seiskaluokkalaisten ryhmäyttämistä koulussa, nähdään, että kirkolla ja seurakunnan nuorisotyöllä on aika merkittävä yhteisöllisyyteen liittyvä rooli. Sosiaalisten pelisääntöjen tunnistamisen ja noudattamisen opettelun ja ryhmässä toimimisen harjoittelun kautta seurakunnat luovat varsin tärkeällä tavalla toiminnallisia edellytyksiä myös varusmieskoulutuksenkin näkökulmasta.”
”Tällaisen ryhmässä toimimisen positiiviset vaikutukset kantavat. Siksi myös varusmieskoulutuksessa ryhmässä toimimisen ja yhteisyyden onnistumiseen panostetaan koko ajan enemmän.”
Sotilaspappia osataan lähestyä matalalla kynnyksellä
Varusmieskoulutuksessa ja puolustusvoimien operaatioissa sotilaspappien rooli liittyy eettisen toimintakyvyn ulottuvuuteen, mutta myös henkiseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn.
Niinpä sotilaspapit kohtaavat varusmiehiä ja henkilökuntaa samanlaisten arkisten teemojen keskellä kuin siviilipuolellakin.
”Varusmiesten kanssa parisuhdeasiat ovat suurimpana tematiikkana, sekä toisaalta sotilaan suuret kysymykset, joita Ukrainan sota on synnyttänyt ja aktivoinut. Näitä halutaan peilata ja pohtia luotettavan henkilön kanssa, jolla on vaitiolovelvollisuus.”
Monikulttuurisuuden kasvu laventaa Asikaisen mukaan sotilaspappien toimintaa ihmisten kohtaajina.
”Sotilaspapit ovat uskontojen ammattilaisia. Etenkin Etelä-Suomessa kohtaamme yhä useammin muihin uskontokuntiin kuuluvia tai uskontokuntiin kuulumattomia nuoria. Sotilaspappi on kaikkien ihmisten käytössä vakaumuksesta huolimatta.”
Asikaisen mielestä siviilissä olisi opittavaa tästä, miten puolustusvoimien puolella kohdataan kaikista taustoista tulevien kanssa.
”Minusta opittavaa on juuri tästä näkökulmasta, ja sanon tämän aiemmin kirkon puolella eri tehtävissä työskennelleenä. Toki tätä jo onkin, erityisesti perheneuvonnassa ja nuorisotyössäkin, mutta selkeämmin lähestymistapaa voisi nostaa esille koko kirkossa.”
Kirkon työntekijät ovat turvallisuuden tekijöitä
Kenttäpiispa Asikainen nostaa turvallisuuden tekemisessä esille tavallisen arjen työn merkityksen.
”Kun olin itse aiemmin reserviläispappina ja aika paljon maastossa harjoituksissa, minulle oli alkuun yllätys, miten matalalla oli kynnys ihmisillä nykäistä hihasta ja pohtia asioita yhdessä papin kanssa, pataljoonatasolta maavoimien pääesikuntaan saakka. Ei minun tarvinnut itse paljoakaan toitottaa, vaan siinä yhdessä työskenneltäessä kontaktit luontevasti syntyivät. Sama on seurakuntatyössä: mitä enemmän ollaan näkyvillä, niin sanotusti maastossa, sitä tärkeämmäksi kirkko koetaan. Luottamus syntyy arkielämässä.”
Puolustusvoimat tarvitsevat kohtaamisen ammattilaisia, ja siinä on kirkon työntekijöiden erityinen rooli myös maanpuolustuksessa. Kyse ei ole vain teologeista, vaan sotilaspappien lisäksi puolustusvoimien toimintaan kuuluvat sotilasdiakonit.
”Kyllä, meillä on reservissä sodan ajan vahvuuteen sijoitettuja sotilasdiakoneja, jotka ovat nuorisotyöntekijöitä ja diakoniatehtävissä toimivia seurakuntien työntekijöitä. Kymmenittäin seurakuntien työntekijöitä on ollut kertausharjoituksissa mukana viime syksynäkin.”
”Työntekijöitä, joilla on sopivien fyysisten ja henkisten ominaisuuksien lisäksi muuta erityisosaamista, poimitaan myös nuorisotyön puolelta tietoisesti sodan ajan sijoituksiin. Tässä saa olla myös itse aktiivinen puolustusvoimien aluetoimistojen suuntaan tai ottaa yhteyttä suoraan sotilaspappiin: jos itselle kertyy koulutuksen kautta uusia valmiuksia, esimerkkinä vaikkapa nämä lyhytterapiakoulukset, siitä voi hoksauttaa puolustusvoimia”, kenttäpiispa muistuttaa.
”Puolustusvoimien kirkollinen ala tukeutuu erityisesti suomen evankelis-luterilaisen kirkon nuorisotyöntekijöihin ja pappeihin. Tämän reserviarmeijan kautta puolustusvoimien vaikutus sitten säteilee laajemmalle yhteiskuntaan”, kenttäpiispa kuvailee.
”Kun menet reserviläisenä kirkon sielunhoitokoulutukseen, samalla vahvistat puolustusvoimien toimintakykyä.”
Kirkollisen alan työntekijöille kenttäpiispa ehdottaa myös oman maanpuolustuskillan perustamista.
”Olisiko jo aika perustaa maanpuolustuskilta nuorisotyöntekijöille, diakoneille ja teologeille? Siihen vaikuttaa olevan kysyntää, ja olisin itse valmis toimimaan sen suhteen, että tällainen reserviläistoiminta ottaisi tuulta purjeisiinsa.”
”Lisäksi maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kanssa voisi järjestää ylimääräisiä kursseja kirkollisen alan väelle. Tämäkin olisi tärkeä juttu, jolla vastattaisiin olemassa olevaan koulutuskysyntään.”
Puolustusvoimat takaa osaltaan laaja-alaista turvallisuuden tunnetta
Puolustusvoimat on kyselytutkimusten mukaan luotetuin suomalainen instituutio. Pystytäänkö tätä asemaa käyttämään laajemmin henkisen kriisinkestävyyden tukemiseksi yhteiskuntassa?
Asikaisen mielestä kyllä.
”Eikö tutkimusten paljastama luottamus puolustusvoimiin sitä vaikutusta juuri kuvastakin; puolustusvoimilla näyttää olevan henkistä vaikutusta. Kun on turvattomampaa, silloin luotetaan turvaa luoviin instituutioihin enemmän. Tässä mielessä puolustusvoimien vaikutus on monipuolinen. Se ei ole vain rautaa rajalla, vaan myös henkistä turvaa luovaa.
”Puolustusvoimat kytkeytyy kansalliseen identiteettiin ja yhteenkuuluvuuteen. Se yhdistää kaikenlaisia täällä asuvia ihmisiä. Asepalvelusta hakeudutaan suorittamaan ja erilaisilla ihmisillä on yhteinen tavoite: tämän maan paras.”
”On aika kattava ajatus siitä, että kaikki antavat panoksensa. Se näkyy esimerkiksi vahvassa kertausharjoitushalukkuudessa, ja siinä, miten maanpuolustuskurssiyhdistyksen kursseille on tunkua”, kenttäpiispa sanoo.
”Presidentti Sauli Niinistö totesi, että tärkein puolustuslinja kulkee korvien välissä. Ja sen puolustuslinjan vahvistamisessa toki sitten kirkon työntekijöiden osalta toisten tukeminen, toivon luominen ja rauhoittaminen on tärkeä rooli. Meillä ei ole mitään hätää ja keskitytään elämään ja arkeen, joka on suuri lahja. Puolustusvoimat hoitavat sen, ettei tarvitse yöunia menettää, sillä puolustusvoimat ovat hereillä 24/7. Ainakaan minulla tieto ei ole lisännyt tuskaa vaan lisännyt rauhallisuutta.”
Teksti: Jaakko Kaartinen
Kenttäpiispa kuuluu kenraalikuntaan
Kenttäpiispa kuuluu puolustusvoimissa kenraalikuntaan. Asema takaa tarvittavat toimintaedellytykset.
”Tämä on komento-organisaatio. Kirkkokin on hierarkkinen, mutta puolustusvoimat on kyllä erilainen”, Pekka Asikainen sanoo.
Kenttäpiispan mukaan nykypäivän johtamista on kuitenkin keskustelu porukalla ja ratkaisujen tekeminen yhdessä.
”Organisaatiossa kuin organisaatiossa johtajan työ tapahtuu sen kautta, miten kykenee käyttämään asiantuntemusta, jota ympärillä on.”
Kenttäpiispalla on alaisinaan kenttärovasteja ja sotilaspappeja, kaksikymmentäkuusi täysipäiväistä työntekijää.
Nato-jäsenyyden myötä kenttäpiispan työssä on voimakkaasti vahvistunut kansainvälinen yhteistyö, jossa suunnitellaan ja koordinoidaan sotilaspappien toimintaa sotilaiden tukemisessa sekä harjoituksissa että operaatioissa.
”Lähivuosien päätavoitteena on kansainvälisyyteen vastaaminen. Emme enää ole vain pelkästä kansallisesta puolustuksesta vastaava organisaatio. Kansainvälisen yhteistoiminnan vahvistamissa ovat mukana erityisesti vakituiset sotilaspapit, mutta se tulee heijastumaan myös reserviläisten toimintaan.”