Nuorten vaikuttajaryhmät kokoontuvat hiippakunnissa – meneillään on verkostoitumisen aika
Eri hiippakunnissa on järjestetty nuorten vaikuttajien kokoontumisia. Kokemukset ovat olleet hyviä.
Turun arkkihiippakunnassa pidettiin marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna hiippakunnalliset nuorten vaikuttajaryhmien edustajien päivät. Maskuun Mannerlahden leirikeskukseen kokoontui 28 vaikuttajanuorta yhdestätoista eri seurakunnasta keskustelemaan oman hiippakunnan ja ylipäätään kirkon toiminnan kehittämisestä.
Viikonlopputapahtuman toteutti Maskun seurakunnan nuorten vaikuttajaryhmä (NuKu). Seurakunnan nuorisotyöntekijän Hanna Hyvösen mukaan tapahtuma antoi hyvin positiivisen signaalin siitä, miten antoisia ja tärkeitä eri seurakuntien nuorten kohtaamiset voivat olla.
”Näitä nuoria yhdisti kiinnostus vaikuttamiseen ja halu toimia kirkon piirissä. Leiri antoi heille vinkkejä siihen, mihin asioihin omassa seurakunnassa kannattaa tarttua. Samalla vahvistui ajatus siitä, että he ovat osa suurempaa verkostoa.”
Nuorten keskustelussa monia mielipiteitä ja välitön ilmapiiri
Nuoret vaikuttajat pohtivat Maskussa erityisesti nuorten aikuisten toimintaa, kirkon taloutta sekä kirkollisten päätöksentekoelinten ikärakennetta. Hyvönen kertoo, että monissa puheenvuoroissa korostui uskon yhteisöllinen puoli sekä tarve sen vahvempaan tukemiseen nuorten aikuisten kohdalla, yli seurakuntarajojen.
”Rahasta ja säästöistä puhuttaessa alleviivatuksi tuli se, miten nuorten mielestä toiminta ja ihmisten aito kohtaaminen ovat rakennusten seiniä tärkeämpiä. Heidän mielestään on myös syytä tehdä rohkeasti yhteistyötä kunnan ja naapuriseurakuntien kanssa.”
Hyvösen mukaan leirillä syntyi ylipäätään avoin ja välitön ilmapiiri, joka rohkaisi myös uskon elämiseen todeksi yhdessä. Keskustelu oli vilkasta, eivätkä nuoret suinkaan olleet kaikesta samaa mieltä.
”Samalla silmiinpistävää oli se, miten kunnioittava keskustelun sävy oli. Aikuisilla olisi tästä opittavaa, sillä nuorten keskusteluissa ei provosoiduttu, vaikka välillä heillä olikin hyvin erilaisia mielipiteitä asioista. Nuoret saivat myös hienosti muodostettua tärkeiksi katsomistaan aiheista yhteisen raportin, jonka he luovuttivat tuomiokapitulille.”
Nuoret ovat seurakunnan päätöksenteon resurssi
Hyvönen toteaa, että nuorten vaikuttajaryhmät ovat muotoutuneet eri seurakunnissa hyvin eri tahtiin, ja ne ovat keskenään erilaisia. Hänen mukaansa nyt on selvästi meneillään verkostoitumisen aika, joka innostaa jakamaan ideoita ja tekemään asioita yhdessä.
”Paikallisesti vaikuttaminen ei ole mikään irrallinen osa muusta arkisesta nuorisotyöstä. Työntekijöiden tehtävänä on mahdollistaa sen toteutuminen matalalla kynnyksellä.”
Hyvösen mielestä kirkon päättäjien on tärkeää ymmärtää, etteivät nuoret ole kiinnostuneita ainoastaan nuorten asioista.
”Nuorissa vaikuttajissa ei ole vain tulevaisuuden potentiaalia, vaan heidän panoksensa on syytä nähdä arvokkaana jo nyt.”
Viikonlopputapahtumaan osallistui myös muutama työntekijä ja yksi luottamushenkilö Maskun seurakunnasta sekä työntekijä niin Lasten ja nuorten keskuksesta kuin tuomiokapitulista. Se oli jatkoa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä vuonna 2023 järjestetylle nuorten vaikuttajien tapahtumalle. Vastaava tapahtuma aiotaan järjestää syksyllä 2025 Salossa.
Nuoret nostavat esiin uusia kysymyksiä ja ideoita
Lapuan hiippakunnan ensimmäinen hiippakunnallinen nuorten vaikuttajaryhmien verkostoitumispäivä pidettiin 14. syyskuuta Seinäjoella, Nurmon Hyllykallion seurakuntakodilla.
”Kokoontumiseen oli kutsuttu kaksi nuorten vaikuttajaryhmän edustajaa hiippakunnan jokaisesta seurakunnasta. Mukana olikin vajaat 50 henkeä hiippakunnan kaikilta laidoilta. Lisäksi paikalla oli työntekijöitä, jotka luovat seurakunnassa puitteita nuorten vaikuttajaryhmien toiminnalle. Tilaisuuteen osallistui myös piispa, hiippakuntadekaani ja kasvatuksen asiantuntija tuomiokapitulista”, Lapuan hiippakuntadekaani Terhi Kaira taustoittaa.
Kaira toteaa, että hiippakunnallisen tapaamisen yksi keskeinen tavoite oli jakaa kokemuksia ja ajatuksia nuorten vaikuttajaryhmien erilaisista toimimisen tavoista. Samalla nuoret tutustuivat toisiinsa, vaihtoivat yhteystietoja ja sopivat tapaamisia eri vaikuttajaryhmien välillä.
”Oli arvokasta, että verkostopäivässä saimme kuulla nuorten ääntä ja ajatuksia sekä kirkon nykyisyyteen ja tulevaisuuteen liittyviä ideoita. Päivässä keskusteltiin useista kysymyksistä, joita nuoret halusivat nostaa esiin ja jotka ovat heille tärkeitä.”
Vaikuttajaryhmät kytkeytyvät kirkon ja seurakuntien kehittämiseen
Yksi osallistujista oli Seinäjoen seurakunnan nuori vaikuttaja Toivo Antila.
”Pohdimme pienissä ryhmissä, millainen olisi unelmiemme kirkko. Eri ryhmissä nousi esiin toive avoimesta ja rohkeasta kirkosta, joka pitäisi kristillistä sanomaa esillä ja käyttäisi monenlaista musiikkia”, Antila kertoo.
”Toiveena oli myös se, että kirkko olisi helposti lähestyttävä ja turvallinen. Oli todella hienoa huomata, että muut vaikuttajaryhmät pitivät samoja asioita tärkeinä kuin meidän oma Seinäjoen seurakunnan vaikuttajaryhmämme.”
Antila, 18, kertoo ymmärtäneensä verkostoitumispäivän myötä, miten kehittävää vaikuttajaryhmän toiminta on ollut nuorille. Kokouksia on pidetty Seinäjoella kuukausittain, ja jokainen on saanut olla vuorollaan puheenjohtajana ja sihteerinä, ja opetella noihin tehtäviin liittyviä asioita.
Antila itse on kuulunut seurakunnan nuorten vaikuttajaryhmään syyskuusta 2023. Lisäksi hän osallistui saman vuoden maaliskuussa Tampereella pidettyyn Nuorten tulevaisuusseminaariin.
”Olen saanut tuoda esiin näkemyksiä kappelineuvostossa ja kirkkovaltuustossa sekä osallistunut EU-vaaleihin liittyvään nuorten paneeliin. Vaikuttajaryhmämme on ollut päättämässä nuortenleirien ja nuorten joulujuhlan sisällöstä. Lisäksi olemme hankkineet nuorisotiloihin esimerkiksi pelikonsolit sekä laatineet kysymyksiä nuorisotyöntekijän virkaa hakeville”, Antila listaa.
Nuoret kantavat vastuuta jo
Terhi Kaira toteaa, että nuorten vaikuttajaryhmät ovat saaneet Lapuan hiippakunnan alueella paikallisesti erilaisia muotoja ja käytäntöjä.
”Nuorilla itsellään on ollut tärkeä rooli siinä, millaiseksi toiminta eri seurakunnissa on muodostunut.”
Kairan mukaan Lapuan hiippakunnassa on hyvin eri vaiheessa olevia nuorten vaikuttajaryhmiä. Osa on toiminut jo useita vuosia, osa on perustettu vastikään.
”Kirkkojärjestyksen mukaisesti pyrkimyksenä on, että jokaisessa seurakunnassa olisi joko oma ryhmä tai vaikkapa yhteinen ryhmä naapuriseurakunnan kanssa. Perustettuihin vaikuttajaryhmiin on löytynyt kaikkialla innokkaita jäseniä. Nuoret ovat hyvin sitoutuneita kehittämään niin ryhmän toimintaa kuin laajemmin nuorisotyötä ja seurakuntaelämää”, Kaira sanoo.
Kaira uskoo, että nuorten vaikuttajaryhmät tarjoavat hyvän kanavan vaikuttaa erityisesti niihin asioihin, jotka ovat merkityksellisiä näiden ryhmien jäsenille, heidän kavereilleen ja laajemminkin paikkakunnan nuorille.
”Vaikuttajaryhmien perustaminen on myös seurakunnille tosi merkittävä juttu. Ne auttavat seurakuntia huolehtimaan siitä, että kaikkien ääni kuuluu seurakunnassa, myös sen päätöksenteossa. Nuorten vaikuttajaryhmien olemassaolo rikastuttaa jo itsessään seurakunnan toimintaa ja hallintoa.”
Kaira muistuttaa, että nuoret ovat kirkon nykyisyys ja tulevaisuus.
”Arvostan kovasti sitä, että he haluavat rakentaa molempia niistä ja kantaa vastuuta. Uskon nuorten rakentavan parempaa kirkkoa: sellaista kirkkoa, joka palvelee entistä paremmin tulevaisuuden seurakuntalaisia ja osaa ottaa huomioon tämän ajan uskonnollisen monimuotoisuuden.”
Verkostoitumispäivän järjestäjänä toimi Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli.
”Lapuan hiippakunnassa on tarkoitus jatkaa näitä kokoontumisia. Jatkoa suunnitellaan yhdessä nuorten kanssa”, Kaira kertoo.
Nuoret ovat mukana päätöksenteossa
Lasten ja nuorten keskuksen osallisuussuunnittelija Johanna Nyman kertoo, että useimmissa hiippakunnissa seurakuntien nuorille vaikuttajille järjestettiin tai ollaan järjestämässä hiippakunnallinen kokoontuminen nyt ensimmäistä kertaa.
Syksyllä 2024 niitä pidettiin kuudessa hiippakunnassa ja tammi- helmikuussa 2025 loput kaksi hiippakuntaa toteuttaa omat tapahtumansa. Nymanin mukaan niiden kestot ovat vaihdelleet muutaman tunnin toteutuksesta aina yhden yön yli kestäviin leireihin. Parissa hiippakunnassa vastaavanlainen kokoontuminen on järjestetty jo aiemmin.
”Näiden tapaamisten taustalla on Kirkolliskokouksen kirkkohallitukselle antama toimeksianto kehittää nuorten ja nuorten aikuisten osallisuutta kirkon hallinnon kaikilla tasoilla.”
Syksyllä 2023 Nyman kysyi valtakunnallista nuorten tulevaisuusseminaaria suunnittelemassa olleilta nuorilta, näkisivätkö he tarpeelliseksi järjestää hiippakunnallisia kokoontumisia alueen seurakuntien vaikuttajaryhmien edustajille. Nyman kertoo nuorten tunnistaneen useita tarpeita.
”Hiippakunnalliset kokoontumiset tarjoavat nuorille mahdollisuuden verkostoitua, jakaa ideoita ja saada vertaistukea vaikuttamistehtäväänsä. Ne vahvistavat nuorten sitoutumista vaikuttamiseen ja alueelliseen yhteistyöhön. Lisäksi ne viestivät nuorille, että kirkon hallinnon kaikilla tasoilla halutaan kuulla heitä ja ottaa heidät mukaan päätöksentekoon.
Nyman kertoo saaneensa olla tuottamassa nuorten vaikuttajien hiippakunnallisia kokoontumisia.
”Olen pakahtua siitä, miten hienosti niitä on suunniteltu ja toteutettu niin sanotusti ”nuorilta nuorille”-periaatteella, nuoria kuunnellen. Meidän aikuisten rooli on ollut lähinnä huolehtia, että suunnittelut etenevät aikataulussa, käytännön järjestelyt sujuvat, ja nuorten on ylipäätään hyvä toteuttaa tilaisuus alueensa vaikuttajanuorille.”
Nyman toteaa hiippakuntien itse päättävän, saavatko nuorten vaikuttajien kokoontumiset jatkoa, ja missä muodossa.
”Mielestäni nuorten ääntä kirkossa vahvistaisi, jos seurakuntien paikallinen vaikuttajaryhmätoiminta, hiippakunnalliset tilaisuudet ja valtakunnallinen Nuorten tulevaisuusseminaari muodostavat tulevaisuudessa kokonaisuuden, joka noudattelee kirkollista päätöksenteon rakennetta ja liittyy siihen kaikilla tasoilla.”
Teksti: Juhana Unkuri