Vaikuttajaryhmät: Nuorten näkökulmat ovat mustaa valkoisella päättäjien kokouksissa
Teljän seurakunnassa Porissa on kokeiltu omanlaista toimintatapaa nuorten vaikuttajaryhmälle, toiminnan vaikuttavuudelle ja käytännön rakenteille. Kymmenen hengen nuorten vaikuttajaryhmä toimii seurakunnassa vaikuttavasti ja monipuolisesti tehden päätöksiä, joiden jälki tulee näkymään vielä pitkään.
Teljän seurakunnan seurakunta- ja nuorisopastori Janne Pelto-Piri ajattelee, että jokaisen seurakunnan on tärkeää toimia itselleen sopivalla tavalla.
”Teljässä oma tapa on löydetty ja haasteita ei ole pahemmin matkan varrella esiintynyt.”
Nuorten vaikuttajaryhmä antaa lausuntoja seurakuntaneuvostolle
Teljän seurakunnassa on eri-ikäisiä nuoria edustettuina vaikuttajaryhmässä, minkä lisäksi osana ryhmää pääsee toimimaan myös seurakuntaneuvoston valittu yhdyshenkilö. Yhdyshenkilö toimii välikätenä vaikuttajaryhmän ja seurakuntaneuvoston välissä.
Vaikuttajaryhmä kokoustaa epäsäännöllisen säännöllisesti. Kokousten ajankohdat päätetään demokraattisesti äänestämällä yhteisessä Whatsapp-ryhmässä, kertovat nuorten vaikuttajaryhmän varapuheenjohtaja Anni Malén ja nuorten vaikuttajaryhmän jäsen Tuukka Karjalainen.
”Meidän mallissamme vaikuttajaryhmän kokousmuistio lähetetään seurakuntaneuvoston kokousmateriaaleihin. Nuoret eivät ole itse paikalla neuvoston kokouksissa, mutta neuvosto on aktiivisesti pyytänyt nuorilta lausuntoja. Vaikuttajaryhmälausunnon kautta nuorten ääni tulee kuuluviin mustana valkoisella”, toteaa Janne Pelto-Piri.
Nuorten vaikuttajaryhmän päätökset raportoidaan työyhteisössä eteenpäin ja jalkautetaan osaksi seurakunnan toimintaa. Teljässä on järjestetty hyvän mielen leiri tukemaan mielenterveysongelmien selättämistä, rekrytoitu uutta nuorisotyöntekijää sekä pohdittu leirikeskuksiin liittyviä uudistuksia nuorten toimesta.
”Hienointa, mitä olen päässyt vaikuttajaryhmässä tekemään on, että olen päässyt antamaan seurakuntaneuvostolle omia ajatuksiani seurakuntamme leirikeskuksista ja niiden tulevaisuudesta”, pohdiskelee 17-vuotias Anni Malén.
”Uuden nuorisotyönohjaajan työhaastattelussa oli mukana pari nuorta vaikuttajaryhmästä. Pääsimme kertomaan omia näkökulmiamme ja ajatuksiamme valinnasta”, iloitsee 25-vuotias Tuukka Karjalainen.
Rippikoulupalautteet kokouksen asialistalla
Teljän seurakunnassa rippikoulujen palautteet käsitellään yhdessä nuorten vaikuttajaryhmän kanssa. Syksyn aluksi keskustellaan menneen kesän rippikouluista ja pohditaan yhdessä, mitä voidaan parantaa. Konkreettisia askeleita kehitetään vaikuttajaryhmäläisten ideoiden pohjalta.
Esimerkiksi apuohjaajien ja yövalvojien koulutuksia tullaan parantamaan ja seurakunnan omista nuorista koulutetaan virallisia ohjaajia, koska kausityöntekijöistä on pulaa. Nuorten vaikuttajaryhmä on päässyt miettimään koulutusten sisältöjä.
”Nuorten ideat on viety seurakuntaneuvoston kautta käytäntöön, ja ne ovat todellisuutta ensi kesän rippikoululeireillä”, summaa Pelto-Piri.
Nuorten mielestä palautteen käsitteleminen on ollut kiinnostavaa. On pohdittu leiriporukkaa, työyhteisöä, leiripaikkaa sekä leirin toimivuutta yleisesti.
”Negatiiviseen palautteeseen yritetään suhtautua rakentavasti. Yritämme muuttaa tilanteita niillä resursseilla, mitä meillä on käytössä”, sanoo Tuukka Karjalainen.
Seurakunta vahvasti nuorten puolella
Teljän seurakunnassa on opittu nuorten osallisuudesta ja sitä vaalivista rakenteista.
Nuorten muistiot menevät eteenpäin, kun työntekijä sihteröi kokouksia kirjoittaen nuorten näkemyksiä kattavasti ja tiivistäen muistioon seurakuntaneuvostolle. Luottamushenkilöt kiinnittävät hyvin huomiota nuorten ajatuksiin.
Pelto-Piri kertoo kuitenkin, että on hyvä muistaa seurakuntien Porin seurakuntayhtymänkin sisällä toimivan eri tavoin.
Hän on itse saanut työhönsä uusia näkökulmia myös Nuorten tulevaisuusseminaarista, joka järjestetään vuosittain foorumiksi nuorten vaikuttamisen ja osallisuuden edistämiseksi.
”Tapaamme muita vaikuttajaryhmiä, opitaan uutta ja vaihdellaan ideoita Porin sisäisesti. Teljässä myös kirkkoherra on kiinnostunut nuorten asioista, ja kiinnostus auttaa toiminnassa eteenpäin”, puntaroi Pelto-Piri.
Nuorena vaikuttajana on Porin Teljässä nuorten vastausten perusteella hyvä olla. Malén kertoo, että on mukava, että vaikuttajanuorten porukka on sellainen, jossa hän uskaltaa antaa mielipiteitään ja ilmaista ajatuksiaan vapaasti.
Karjalainen puolestaan ajattelee, että on hyvä asia, että saa ja pystyy olemaan mukana toiminnassa, jossa nuorten ääntä saadaan kuuluviin.
”Muuallakin Suomessa seurakunnissa olisi tärkeää, että nuoria otetaan rohkeasti mukaan. Heistä kasvaa
siten tulevaisuudessa hyviä seurakuntalaisia. Nuorison mielipiteillä pitäisi olla merkitys päätöksiä tehdessä. Nuorilla on paljon sellaisia mielipiteitä ja arvoja, jotka ovat jaettuja eri ikäisten ihmisten kanssa. Näkökulmat saattavat vain vaihtua, kun katsotaan maailmaa nuoren silmin”, kertoo Karjalainen.
”Haluan vielä lopuksi muistuttaa kaikkia aikuisia ottamaan nuorten ajatukset vakavasti. Osa yhteisistä asioista vaikuttaa nuoriin enemmän kuin muihin ikäryhmiin, joten on tärkeää, että nuoria kuullaan aidosti, toteaa Malén.
Teksti: Ilona Rantala