Seurakunnat tavoittavat nuoria tehokkaasti yhteistyön avulla
Seurakunnat tekevät kuntien ja kaupunkien kanssa laajaakin yhteistyötä nuorten parissa. Haapajärvellä on ollut jo pitkään hedelmällistä yhteistyötä. Lohjalla on toiminut parin vuoden ajan seurakunnan ja kunnan yhteinen pelitila.
Seurakunnan ja kunnan Hit Point -pelitila aloitti toimintansa Lohjan Ojamolla tammikuussa 2023. Sen keskiössä ovat olleet muun muassa lauta-, rooli-, ja korttipelit, miniatyyripelit sekä maalaaminen ja 3d-printtaus.
Pelitila on tarkoitettu kaikenikäisille. Koululaisille pidetään pelikerhoja, joihin he voivat tulla heti koulupäivän päätteeksi. Niin lapsille, nuorille kuin aikuisille on ollut omia kursseja ja intensiiviryhmiä.
”Lisäksi järjestämme avoimien ovien toimintaa, johon kuka tahansa voi tulla vapaasti pelaamaan tai maalaamaan. Olemme järjestäneet myös kaikenikäisille avoimen leirin ja retkiä niin sanotun nörttikulttuurin tapahtumiin, kuten ComicConiin”, Lohjan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Teemu Kuivalainen kertoo.
Nuorimmat osallistujat ovat olleet 6-vuotiaita ja vanhimmat yli 60-vuotiaita. Alun perin toiminta oli suunniteltu nuorille ja nuorille aikuisille.
”Halusimme kuitenkin järjestää toimintaa myös lapsille ja vanhemmille aikuisille. On ollut hienoa huomata, miten eri sukupolvet kohtaavat yhteisen harrastuksen ja intohimon äärellä”, Kuivalainen iloitsee.
Kaupungin ja seurakunnan yhteispanostus
Kuivalainen vastaa pelitilan toiminnallisen puolen organisoinnista ja kehittämisestä 50 prosentin työpanoksella. Lohjan kaupungin nimetty nuoriso-ohjaaja työskentelee puolestaan hankekoordinaattorina vastaavalla 50 prosentin panoksella.
”Kaupungin kautta on rekrytoitu pelitoiminnasta kiinnostuneita aikuisia ohjaajia, jotka ovat olleet jo aiemmin kaupungin muussa nuortentoiminnassa kerhonohjaajina. Lisäksi olemme saaneet toimintaamme aktiivisesti osallistuneita tarttumaan vastuutehtäviin. Joukossa on sekä nuoria että aikuisia todella laajalla ikähaitarilla. Suurin osa tekee työtä vapaaehtoispohjalta ja jotkut aikuisista palkkiotoimisesti.”
Hit Pointin alkuperäinen pelitila on kaupungin kustantama.
”Nyt olemme hankkineet lisätilaa, jonka kustannuksista vastaa seurakunta. Kaiken kaikkiaan yhteistyö on toiminut erinomaisesti niin organisaatiotasolla kuin meidän työntekijöiden välillä.”
Toiminnan suunnittelua porukalla
Hit Point -toiminnan antia on kätevä avata myös numeraalisesti. Kuivalainen kertoo, että ensimmäisenä vuotena siihen osallistui 93 eri henkilöä ja käyntikertoja oli yhteensä 468.
”Tänä vuonna ohitimme jo touko–kesäkuun taitteessa viimevuoden lukemat. Kesäkuun loppuun mennessä käyntikertoja oli jo 624 ja eri kävijöitä 253. Lohja on reilun 40 000 asukkaan kaupunki, joten 253 on tässä todella kova luku.”
Kuivalaisen mukaan pelitilan avulla on onnistuttu tavoittamaan pääsääntöisesti sellaisia lapsia, nuoria ja aikuisia, jotka eivät ole aikaisemmin osallistuneet seurakunnan toimintaan tai kaupungin nuorisotyön toimintoihin.
”Erityistä kiitosta on tullut siitä, että toiminta on ollut myös aikuisille maksutonta. Osaltaan tämän kautta olemme onnistuneet löytämään sitoutuneita aikuisia, jotka haluavat antaa panoksensa lasten ja nuorten hyväksi.”
Monenlaisia kävijöitä, monipuolisia keskusteluja
Kuivalainen muistuttaa, että monesti pelimaailma mielletään lähinnä poikien ja miesten jutuksi.
”Onkin ollut erityisen mielenkiintoista huomata, että olemme tavoittaneet myös alakouluikäiset tytöt. He käyvät pääasiassa maalaamassa täällä miniatyyrejä.”
Kuivalainen toteaa, että niin pelitilan käyttäjät kuin vapaaehtoiset kutsutaan suunnittelemaan ja toteuttamaan toimintaa yhdessä ohjaajien kanssa.
”Yhä kasvavalla porukalla olemme myös alkaneet pyöritellä ideaa omasta lohjalaisesta Con-tapahtumasta.”
Hit Pointissa on ollut myös keskusteluja monenlaisista tärkeistä aiheista.
”Me ohjaajat olemme puhuneet osallistujien kanssa muun muassa ystävyys- ja perhesuhteista, kiusaamisesta, yksinäisyydestä, opiskelusta ja työstä, seksuaalisuudesta, hengellisyydestä ja elämänkatsomuksellisista kysymyksistä sekä päihteistä, riippuvuuksista ja mielenterveyden kysymyksistä. Nämä keskustelut on koettu tärkeiksi.”
Keskinäistä luottamusta
Haapajärvellä seurakunta ja kaupunki ovat tehneet vakaata yhteistyötä vuosikymmenten ajan monella eri sektorilla. Tämä pätee vahvasti myös nuorisotyössä.
Haapajärven seurakunnan nuorisotyöntekijä Matti Salmela toteaa, että koulunjohtajat ovat aina toivottaneet seurakunnan työntekijät tervetulleiksi kouluille. Seurakunta järjestää aamunavauksia, oppituntivierailuita ja liikkuvia välitunteja kuukausittain.
”Meillä on ollut koulussa usein myös oma toimipiste eri yhteyksissä, muun muassa ystävänpäivänä, lasten oikeuksien viikolla sekä koulujen Unicef-viikolla. Kanttori käy useamman kerran vuodessa kouluilla laulattamassa virsiä ja pitämässä virsivisoja. Lisäksi koululuokat osallistuvat usein jumalanpalvelusten toteutukseen, muutenkin kuin perinteisissä joulu- ja kevätkirkoissa”, Salmela listaa.
Koululuokilla on mahdollisuus tulla myös vierailuille seurakunnan tiloihin. Kirkkoseikkailuissa kotikirkkoon voi tutustua kellotapulia myöten. Varsinkin seiskaluokkalaisille ja välillä myös alakoululaisille on järjestetty seurakunnan leirikeskuksessa päiväleirejä tai yön yli kestäviä leirejä, joissa luokanvalvojat ovat aina mukana.
”Leireillä on ollut niin seurakunnan, kaupungin kuin 4H-yhdistyksen työntekijöitä. Näistä leireistä sovitaan luonnollisesti aina opettajien kanssa hyvissä ajoin.”
Jatkuvaa ja kehittyvää yhteistyötä luottamuksen varassa
Koulujen lisäksi Haapajärven seurakunnalla on ylipäätään vahvaa yhteistyötä kaupungin muiden toimijoiden kanssa.
”Järjestämme muun muassa nuorten lauantaikahviloita, säännöllisiä koulupäivystyksiä ja -kahvituksia, erilaisia lastentapahtumia ja -retkiä sekä kesäisiä lastenleirejä ja toimintapäiviä yhdessä Haapajärven kaupungin ja paikallisen 4H-yhdistyksen kanssa. Yhteistyö on paitsi laajaa myös jatkuvasti kehittyvää.”
Salmelan mukaan yhteistyö on hyvin luontevaa pitkien perinteiden ansiosta.
”Seurakunnassamme on pitkäaikaisia nuorisotyöntekijöitä, minkä myötä olemme kouluille tuttuja ja helposti lähestyttäviä. Suurimpia vahvuuksia on keskinäinen luottamus ja halu toimia lasten ja nuorten parhaaksi.”
”Kouluyhteistyön kautta me seurakunnan työntekijät olemme myös lapsille ja nuorille tuttuja ja turvallisia aikuisia. Koulujen kautta meidän on samalla helppo tiedottaa lapsille ja nuorille kaikenlaisesta toiminnastamme, kuten kerhoista, leireistä, retkistä ja tapahtumista.”
Teksti: Juhana Unkuri