Uusi askel nuorten osallisuudessa kirkossa – Tampereen hiippakunta kokeilee nuorten osallistumista hiippakuntavaltuuston työskentelyyn
Kun uusi kirkkojärjestys astui voimaan vuonna 2023, seurakuntiin perustettiin enenevissä määrin nuorten vaikuttajaryhmiä. Vaikuttajaryhmiä on seurakunnan omia, rovastikunnallisia sekä seurakuntayhtymätasoisia. Nyt 2025 evankelisluterilainen kirkko seisoo uuden ja jännittävän edessä. Tampereen hiippakunta on kutsunut hiippakuntavaltuuston kokouksiin osallistumaan nuoret edustajat. Ja näin nuorten osallisuus kirkossa laajenee.
Helmikuussa 2024 Tampereen hiippakuntavaltuustossa otettiin käsittelyyn aloite nuorten puhe- ja läsnäolo-oikeudellisesta osallistumisesta hiippakuntavaltuuston kokouksiin. Aloitteen allekirjoittajina toimivat Heidi Pitkänen, Hanna-Leena Kevätsalo-Vuorio, Tytti Lindroos, Risto Korhonen, Olli Löytty ja Auni Kaipia. Aloite lähti eteenpäin kokouksesta valmisteluun, jonka jälkeen päätös syntyi ja kesäkuussa kokonaisuus hyväksyttiin.
Kokeilu nuorten puhe- ja läsnäolo-oikeudellisesta osallistumisesta mahdollistaa kahden nuoren osallistumisen kahden vuoden kaudeksi mukaan. Kuluvan hiippakuntavaltuustokauden jälkeen arvioidaan nuorten osallisuutta, tilanteen eri näkökulmia ja toteutumista.
“Lähtökohtana on saada nuoret mukaan kahden vuoden kaudeksi, koska kahdessa vuodessa pääsee oppimaan ja työskentelemään kunnolla, visioi hiippakuntadekaani Terhi Törmä.
Nuorten aloiteoikeutta kokeilussa ei olla keskusteltu, mutta Törmä pohdiskelee, että aloitteet jatkavat samalla tavalla kuin tähän asti, eli nuoret eivät itsekseen aloitteita tekisi.
Alueellinen kattavuus nuorten kuulemisessa on tärkeää
Hiippakunta on määritellyt nuorten osallisuuden prosessia. Tuomiokapitulin asiantuntija Mikko Sulander yhdessä vaikuttajanuorten kanssa suunnitteli valitsemisprosessin, jolla edustajat valitaan. Nuorten vaikuttajaryhmäläisten tapaamisessa kutsutaan nuoret koolle valitsemaan oma edustajansa sekä Kanta-Hämeestä että Pirkanmaalta.
“Alueellinen kattavuus koetaan tärkeäksi, ja hiippakunnan asioista moni asia menee maakunnittain jo valmiiksi”, kertoo Törmä.
Tampereen hiippakunta on nostanut toimintasuunnitelmansa tavoitteeksi vuodelle 2025 nuorten puheenvuorojen lisääntymisen hiippakunnallisissa tapahtumissa. Haasteena on, että hiippakunta toimii ensisijaisesti työntekijöiden suuntaan eikä suoraa nuorten kanssa.
“Meillä on menossa oma tulevaisuusprosessi, jossa halutaan myös nuoria kuulla hiippakunnallisessa elämässä”, kertoo Törmä.
Paikallisesti tämä kokeilu ei ole saanut paljoakaan reaktioita. Hiippakunnassa nuorten osallisuuteen suhtaudutaan positiivisesti. Tampereen hiippakunta järjesti lähiaikoina johtamiseen liittyvää tapahtumaa, johon oli kutsuttu vaikuttajanuoria. Kokemus kohtaamisesta ja yhteisestä keskustelusta oli innostava ja energisoiva.
“Meillä on siis rohkaisevia kokemuksia nuorten läsnäolosta muistakin kuin kokoustilanteista”, summaa Törmä.
Käytännön asioihin nuoria perehdyttää hiippakunnan asiantuntija Sakari Vanhanen. Muista asioista tärkein on, että jokaiseen kokoukseen nuorille myönnetään erikseen puhe- ja läsnäolo-oikeus.
“Tätä kokonaisuutta valmistellessa tuli ilmi, että evankelisluterilaisen kirkon säädökset ovat ristiriitaisia ja systeemi on näiltä osin melko raskas. Haluan sanoa kuitenkin, että kannattaa etsiä konkreettisia keinoja nuorten äänen kuuluviin saamiseksi, koska se todella tuo niin paljon lisää ja avartaa näkökulmia. Siellä, missä puhutaan kirkon tulevaisuudesta, pitäisi kuulla nuoria”, kannustaa Törmä.
Nyt katse nuoriin!
Oiva Hynninen on 17-vuotias Harjun seurakunnan nuori vaikuttaja, joka on valittu edustamaan Pirkanmaan nuoria Tampereen hiippakuntavaltuustoon. Hynnisen lisäksi nuorten vaikuttajien porukassa on henkilökohtainen varajäsen, Kanta-Hämeen varsinainen edustaja sekä toinen varaedustaja.
Hynnisen vaikuttajapolku on alkanut vuosi sitten Harjun seurakunnan nuorten vaikuttajaryhmästä. Harjun seurakunnassa Hynninen pääsi viime vuonna vaikuttamaan seurakuntaneuvostossa nuoren puhe- ja läsnäolo-oikeudella. Tänä vuonna Hynninen jatkaa vaikuttamista Tampereella yhteisen kirkkovaltuuston ja yhteisen kirkkoneuvoston nuorena vaikuttajana.
“Nuoret vaikuttajat -tiimi Tampereella ollut aivan huippu. Tietoa ja taitoa on porukassa paljon. Suurin osa omasta ensimmäisestä vuodesta meni oppimiseen ja vaikuttamiseen tutustumiseeen”, kertoo Hynninen.
Hynninen osallistui viime syksynä vaikuttajanuorten tapaamiseen piispa Matti Revo asunnolla Pyynikillä. NAVI-ryhmän jäsenet Arttu Vuori ja Eelis Mäkipää esittelivät mahdollisuutta vaikuttajapaikkaan hiippakuntavaltuustossa. Hynninen innostui esittelystä, minkä seurauksena hän asettui ehdolle nuorten omiin vaaleihin.
“En ole varma, mitä hiippakuntavaltuustossa käsitellään, mutta ensimmäinen kokous on tulossa ihan pian. Kokouksessa pääsen näkemään, mihin on mahdollisuuksia nuorena vaikuttaa. Vaikka konkreettiset asiat ovat vielä hämärän peitossa, odotan innolla mukaan pääsemistä”, kertoo Hynninen iloisesti.
Vaikuttamisen tueksi Hynninen toivoo, että joku kertoisi, miten toimintatavat eroavat verrattuna yhteiseen kirkkovaltuustoon. Hynninen näkee perehdytyksen tärkeänä tukimuotona tehtävän hoitamiseen. Lisäksi NAVI-ryhmästä Mäkipää ja Vuori ovat luvanneet olla tukena.
“Kysymyksiä varmasti tulee ja sitten niitä kysyn. Uskon, että saan varmasti tukea, kunhan kysyn sitä”, pohdiskelee Hynninen.
Kuunnelkaa nuoria, koska meissä on tulevaisuus
Vielä on viimeisten pikakysymysten aika:
Ensimmäinen kokous on tulossa, millaisilla tunnelmilla kokoukseen?
“Olen todella innoissani, että pääsen mukaan. Me ollaan ensimmäisiä nuoria, jotka pääsevät mukaan – voisi sanoa, että jopa vähän jännittääkin, mitä tuleman pitää”, Hynninen toteaa.
Mitä haluat sanoa nuorille vaikuttajille ympäri Suomen seurakuntia?
“Pyrkikää kuulemaan mahdollisimman paljon eri ihmisten mielipiteitä ja pyrkikää siihen, että pääsette auttamaan ja vaikuttamaan mahdollisimman paljon – oli se sitten iso tai pieni asia, mutta olkaa aktiivisia”, kannustaa Hynninen.
Mikä on viestisi kirkon päättäjille nuorten osallisuuden edistämiseksi?
“Kuunnelkaa nuoria, koska meissä on tulevaisuus”, toivoo Hynninen.
Teksti: Ilona Rantala