Seurakuntavaalit 2026 tulevat, oletko valmis?
Seuraaviin seurakuntavaaleihin on aikaa reilu puolitoista vuotta. Äänestämään pääsee marraskuussa 2026, jolloin valitaan uudet luottamushenkilöt kaudelle 2027–2030.
Suomessa seurakuntavaalit ovat ainoat viralliset vaalit, joissa voi äänestää jo 16-vuotiaana. Muissa vaaleissa alle 18-vuotiailla ei ole äänioikeutta. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, kirkon jäsenyys riittää.
Jos seurakunta kuuluu seurakuntayhtymään, toimitetaan kahdet vaalit. Vaaleilla valitaan silloin jäsenet yhteiseen kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoon erikseen. Yhteinen kirkkovaltuusto valitsee keskuudestaan edustajat yhteiseen kirkkoneuvostoon.
Itsenäisessä seurakunnassa äänestetään suoraan kirkkovaltuuston jäsenistä, josta valitaan henkilöt eri johtokuntiin/lautakuntiin ja muihin seurakunnan hallinnollisiin toimielimiin.
Miksi nuoria pitää kannustaa äänestämään seurakuntavaaleissa?
Vain äänestämällä voi vaikuttaa. Erityisesti tämä korostuu pienten äänimäärien seurakuntavaaleissa. Olen usein toistanut vanhan sanonnan, jos ei äänestä, ei ole oikeutta valittaakaan.
Moni nuori toivoo muutosta kirkon toimintaan ja linjauksiin. Tulevat seurakuntien luottamushenkilöt pääsevät äänestämään kirkolliskokouksen maallikkoedustajista eli kirkon linjauksien päättäjistä. Tämä ketjutus jää monelta seurakuntalaiselta tiedostamatta. Voisitko sinä auttaa siinä?
Maailma ympärillämme osoittaa tällä hetkellä hyvin selkeästi sen, ettei demokratia ja siihen kuuluva oikeus vapaasti asettua ehdolle tai äänestää ole todellakaan itsestäänselvyys.
Kunta- ja aluevaalien kynnyksellä olen iloinen siitä, että meitä kirkon nuorisotyössä työskenteleviä on ehdolla eri puolella Suomea ja eri puolueissa. Vaikka jokainen ehdokas toivoo itselleen ja omalle puolueelle paljon ääniä, niin tärkeintä on äänestää. Vaihtoehtoja on aina eli jokaiselle löytyy sopiva ehdokas.
Demokratian kannalta ei ole hyvä, jos valtakunnallisissa vaaleissa äänestysprosentti pyörii 50% molemmin puolin.
Tiedota, innosta ja lobbaa
Nuorisotyötä tekevänä sinulla on mielestäni velvollisuus tiedottaa nuoria seurakuntavaaleista, innostaa äänestämään ja lobbaan ehdokkaaksi.
Jos sinä et tästä vaikuttamisen mahdollisuudesta kerro nuorille, niin kuka sitten?
Nuorten vaikuttajaryhmät ovat hyvin käynnistyneet eri puolella Suomea. Sitten tulee se mutta: todelliset vaikuttamisen paikat myös nuorten osalta ovat siellä seurakuntaneuvostojen ja kirkkovaltuustojen sekä kirkolliskokouksen pöytien ääressä.
Viranhaltijoina emme voi suosia ketään yksittäistä ehdokasta tai valitsijayhdistystä, mutta voimme toimia mahdollistajana kaikille niille nuorille, jotka haluavat vaikuttaa kirkossa ja rakentaa sen tulevaisuutta.
Äänestysprosentti seurakuntavaaleissa nousuun
Edellisten 2022 seurakuntavaalien valtakunnallinen äänestysprosentti oli vain 12,7%. Sopuvaalit eli seurakunnat, jossa ei löytynyt ehdokkaita enempää kuin paikkoja luottamushenkilöille, oli lähes 50 seurakunnassa.
Seurakuntavaalien äänestysprosentti on mielestäni hälyttävän alhainen. Tämän alemmaksi se ei voi enää laskea.
Voisitteko miettiä yhdessä nuorten kanssa, miten teillä voitaisiin erityisesti nuorten äänestysinnokkuutta nostaa? Miten tämä voisi näkyä teillä ensi vuoden toimintasuunnitelmassa?
2026 vaalien jälkeen äänestysprosenttilukujen on demokratian toteutumisen kannalta näytettävä paremmilta ja sopuvaaleista on päästävä eroon.
Kenen ääni kirkossa kuuluu?
Vuonna 2022 valittujen luottamushenkilöiden keski-ikä on 57 vuotta. Nuoria alle 30-vuotiaita valituista oli vain 4,5 %. Puolet luottamushenkilöistä on iältään 50–70-vuotiaita ja yli 70-vuotiaiden osuus oli aika tasan tarkkaan 20%.
Nuorten, 16–17-vuotiaiden, äänestysprosentti jäi 2022 alhaisemmaksi kuin aiemmissa vaaleissa. Se oli alle seitsemän prosenttia (8,4 % v. 2018).
Alhainen äänestysprosentti oli nähtävissä jo ehdokasasettelussa. Alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden osuus oli vain 6,2 % ja määrä pieneni entisestään edellisiin seurakuntavaaleihin verrattuna.
Nuoria ehdokkaita etsimään!
Ehdokkaaksi voi asettua 18 vuotta täyttänyt konfirmoitu kirkon jäsen. Todennäköisesti olet nuorille yksi harvoista tutuista kirkon ja seurakunnan kasvoista eli henkilöistä, jonka hän tunnistaa tai tuntee.
Kuka nuoria kysyy ehdokkaaksi ellet sinä?
Avainasemassa ovat ne nuoret, jotka ovat kiinnostuneita vaikuttamisesta ja ovat jo mukana nuorten vaikuttajaryhmissä. Askel nuorten vaikuttajaryhmästä seurakuntavaaliehdokkaaksi on huomattavasti lyhyempi kuin ilman omaan aiempaa kiinnostusta asioihin.
Hyviä ehdokkaita löytyy myös esimerkiksi paikallisen kunnan nuorisovaltuuston entisistä ja nykyisistä jäsenistä, oppilas- ja opiskelijakunnista, tutoreista sekä politiikassa toimivista nuorista. He ovat jo tottuneet ottamaan vastuuta ja toimimaan aktiivisesti.
Älä unohda myöskään omia vanhempia kerhonohjaajia ja isosia. Erittäin harva nuori ilmoittaa itse itsensä ehdokkaaksi. Useampi harkitsee ja toivoo, että joku kysyisi mukaan. Ole sinä se joku.
Pari sanaa vaalimatematiikasta seurakuntavaaleissa
Jokainen ääni ratkaisee ja välillä myös arpa. Seurakuntavaaleissa äänestysprosentti jää parhaassakin tapauksessa kauaksi valtiollisista vaaleista ja se mahdollistaa sen, että yllättävän pienillä äänimäärillä voi tulla valituksi.
Valitsijayhdistyksen koolla ja yhteisellä äänimäärällä saadaan luottamushenkilöpaikkoja. Valitsijayhdistysten sisäisestä toiminnasta on hyvä pyrkiä olemaan tietoinen.
Valitettavan usein on käynyt niin, että vaaleissa hyvän äänimäärän saanut nuori, on jäänyt ilman keskeisiä luottamushenkilöpaikkoja valitsijayhdistyksen sisäisen totutun käytännön tai valtapelin vuoksi.
Vieläkin kylmää erään nuoren sanat, kun ihmettelin hänen luottamushenkilöpaikkojaan: ”Kukaan ei kertonut, että äänimäärälläni olisin voinut hakea yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan paikkaa”.
Sovitaanko niin, ettei kenellekään nuorelle enää käy näin?
Miksi meidän pitää aloittaa vaalityö jo nyt?
Seurakuntavaalien 2026 valitsijayhdistyksiä muodostellaan pikkuhiljaa. Luo luontevat kontaktit valmistelijoihin. Valitsijayhdistykset ottavat vastaan mielellään uusia ja nuoria ehdokkaita.
Työntekijöinä meidän on hyvä olla tietoisia siitä, mitä valmistellaan. Jos et tiedä, miten osaat nuorille tietoa välittää? Jos nuoret eivät löydä itselleen sopivia valitsijayhdistyksiä, niin apuasi tarvitaan myös siihen, miten he voivat perustaa sellaisen.
Tiedota seurakuntavaaleista. Ota seurakuntavaalit huomioon oman työalan toimintasuunnitelmassa vuodelle 2026.
Moni haluaa pohtia omaa ehdokkuuttaan yllättävänkin pitkään. Kysy nuoria ehdolle ajoissa ja anna harkinta-aikaa, ketkä sitä tarvitsevat. Kerto, mitä on luvassa.
Ehdokaslistat seurakuntavaaleihin jätetään jo syyskuussa 2026 eli heti sen kesän rippikoulusuman jälkeen eli suurin osa ehdokkaista pitää olla tiedossa jo keväällä 2026 eli reilun vuoden päästä. Seurakuntavaaleihin valmistautumiseen se on lyhyt aika.
Nyt on vielä aikaa toimia ja muista myös itse äänestää, kun sen aika on.
Teksti: Mono Kuoppala
nuorisotyönohjaaja
kunta- ja aluevaaliehdokas
Oulu